Anbefaler turnusår og autorisasjon
Autorisasjon pluss et turnusår med lønn på toppen av bacheloren. Det foreslår Befringutvalget, som har vurdert utdanningene til barnevern.
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
– Det er ikke i tvil om at det i dag er høy kvalitet i utdanningene. Men det er heller ingen tvil om at det er en uakseptabel stor variasjon i det som blir gjort av opplæring, sa leder av ekspertutvalget, Edvard Befring da han i formiddag overrakte NOU-en til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.
Farlig verden
Befring understreket hvor krevende det er å arbeide i barnevernet og hvor viktig det er for både enkeltmennesker og for samfunnet at barnvernet har tilstrekkelig kompetanse til å forebygge og til å hjelpe barn og familier som trenger det.
– Utfordringene vil fortsette å øke. Samfunnsutviklingen gjør at det rett og slett er veldig farlig å bli født inn i denne verden, mener Befring.
Må bruke mer penger
Undervisningen skal holde høyere kvalitet, og det skal bli mer gruppe- og kasusorientert studieopplegg og veiledet praksis.
– Det har vært et stadig tilbakevendende tema i utvalgsarbeidet at rammefinansieringen av utdanning til barnevern er altfor dårlig. At de som utdannes til å stå i noen av de aller mest krevende konfliktene i vårt samfunn, er nederst på stigen når det gjelder finansiering, det er ikke å betrakte som ansvarsfullt, sier Befring.
I institusjonsbarnevernet jobber det i dag mange ufaglærte. Ekspertutvalget mener at alle som arbeider i barnevernfeltet bør ha formalkompetanse, og foreslår en enhetlig miljøarbeiderutdanning.
Turnus
Etter modell fra utdanninger til helsevesenet foreslår utvalget et turnusår etter den treårige utdanningen.
– Det er utenkelig i dag å gi en lege lisens til å praktisere uten å ha vært i turnus. Slik bør det være i barnevernet også, mener Befring.
Hvordan dette skal organiseres, har ikke utvalget tatt stilling til.
– Det er selvfølgelig en stor jobb å etablere et slikt turnussystem, men vi trenger ikke å finne opp kruttet på nytt. Her har vi mye å lære av helsevesenet.
I likhet med helsepersonell og vernepleiere må også sosionomer og barnevernpedagoger få autorisasjon, mener utvalget. De foreslår en ordning med resertifisering av autorisasjon, hvor det stilles krav om jevnlig faglig oppdatering og utvikling.
Forskningsbasert og praksisnær
Utvalget anbefaler å løfte barnevernets profesjonelle kompetanse til et akademisk nivå og stille større og mer forpliktende krav til hva en bachelorutdanning i barnevern skal inneholde. Utdanningen skal være både forskningsbasert og praksisnær.
Mens det i dag er store variasjoner mellom høgskolene, anbefaler utvalget nasjonale krav til grunnutdanningene. Ekspertutvalget har ikke differensiert mellom sosionom- og barnevernpedagogutdanningen, men anbefaler å sikre en felles innholdsdel 14 obligatoriske emneområder.
14 obligatoriske emner
Utvalget konkretiserer hvordan utdanningsinstitusjonene kan sikre at framtidas barnevernarbeidere har bedre kompetanse.
– Det blir litt meningsløst å bare si at vi trenger mer kompetanse. Derfor har vi konkretisert dette i 14 obligatoriske emneområder, sier Befring.
Blant de 14 er kunnskap om barnevernet, velferdsstaten og rettighetene til barn og unge, det juridiske grunnlaget, barn og unges arenaer, forebyggende arbeid, omsorg, utvikling og køring, institusjonsarbeid, forskningsmetode og etikk for forskning.
Bedre samspill
For enkelte oppgaver i barnevernet må det stilles krav om gjennomført masterutdanning, konkluderer utvalget. Befring understreker at master og doktorgrad i barnevern må utvikles i de fagmiljøene som tilbyr bachelorutdanning.
– Bedre samspill mellom praksis, utdanning og forskning er veldig viktig. Premissen for forskning og utdanning ligger i praksisfeltet, påpeker Befring.
For å samordne utdanningene og bidra til høyere kvalitet, foreslås et nasjonalt fagråd for barnevernfeltet.
Utvalget foreslår at 20 prosent av studieplassene forbeholdes menn og at utvikles en nasjonal strategi for å øke antall studenter med innvandrerbakgrunn.
Flere saker
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim