JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kommunene neglisjerer utviklingshemmede

– Psykisk utviklingshemmede har klare rettigheter som kommunene neglisjerer, sier inkluderingsminister Audun Lysbakken. Han relanserer ansvarsreformen.
15.10.2010
15:46
16.12.2013 14:21

mia.paulsen@lomedia.no

– Heller ikke folk med utviklingshemning skal diskrimineres, sier han. Fredag lanserte han et informasjons- og utviklingsprogram for å øke bevisstheten om hva som er gjeldende politikk overfor mennesker med utviklingshemning.

Rett til å velge

– Loven gir klare rettigheter. Problemet er ikke loven, men at klare rettigheter blir neglisjert, sier Lysbakken. I mange kommuner er det bygget «bofellesskap» som i praksis er institusjoner hvor psykisk utviklingshemmede ikke selv har noen særlig innflytelse på hvordan og sammen med hvem de skal bo.

– Kommunene har plikt til å hjelpe psykisk utviklingshemmede med å skaffe bolig, og mennesker med psykisk utviklingshemming har rett til å velge hvor og med hvem de skal bo, sier Lysbakken. Han vil holde dialogmøter med kommunene for å bevisstgjøre og tydeliggjøre hvilke plikter kommunene har.

Bekymret over skoletilbud

Lysbakken er også bekymret over at psykisk utviklingshemmede barn blir segregert i skolen.

– Dette må kartlegges mer. Men vi hører om for mange tilfeller av segregering i skolen, og det er alvorlig. Derfor vil vi understreke at alle som ønsker det skal kunne gå på nærskolen, sier han.

FO-leder Randi Reese har sammen med bruker- og pårørendeorganisasjoner vært i dialog med statsråden om programmet. Både Reese og NFU-leder Jens Petter Gitlesen understreker at de er svært positive til programmet.

Krevende oppgave

– Det er på tide med handling, ikke bare bevisstgjøring. Men det krever offensiv tilrettelegging i alle departementene, sier Reese. Reese mener det er behov for flere vernepleiere og annet høgskoleutdannet fagpersonale i tjenestene til psykisk utviklingshemmede.

– Det bør også være stillinger for høgskolegrupper med master-utdanning og andre videreutdanninger. Dessuten kunne jeg ha ønsket å lese mer om lærende organisasjoner. Jeg ønsker meg samarbeid mellom fagutøvere og forskere på samme måte som i undervisningssykehjem og HUSK-prosjektet, sier hun.

Randi Reese ønsker seg øremerking av penger til å sikre utviklingshemmedes rettigheter. – Det er ikke nok å si til kommunene at de må ta seg sammen. Utfordringene er for store, sier hun.

15.10.2010
15:46
16.12.2013 14:21