JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Motkraft mot målemani

Motkreftene må samle seg og slåss mot markedsstyring av velferdsstaten, lyder oppfordringen fra Velferdskonferansen. Gjerne med røde boksehansker, sier FO-leder Randi Reese.
14.09.2010
17:35
16.12.2013 14:05

solfrid.rod@lomedia.no

Asbjørn Wahl, leder av For velferdsstaten, tok til orde for en bredere definisjon av velferdsstaten da han innledet på konferansens avslutning i dag. Universelt tilgjengelige velferdstjenester er ikke nok, tjenestene må ha et humant, demokratisk, nedenfra-og-opp-perspektiv, mener Wahl.

Homo economicus

Velferdsstaten handler ikke bare om omfanget og kvaliteten på tjenestene, men like mye om hvordan tjenestene organiseres, om menneskerettigheter, demokrati og menneskesyn, hevder han.

– Vi må bli tydeligere på vårt menneskesyn. Markedsliberalistene har vært veldig klare. Deres utgangspunkt er homo economicus. Det er det som fører til økende kontroll og meningsløs detaljstyring. Men dette menneskesynet er en ideologisk konstruksjon.

Skjulte krefter

Flere av innlederne pekte på at det er stor avstand mellom de som styrer velferdstjenestene og de som jobber der. Fagbevegelsen må bli bedre på å fortelle de ansattes historier, mente Jan Davidsen, leder i Fagforbundet.

Han minnet forsamlingen om at de kreftene som truer velferdsstaten arbeider i det skjulte, og at motkreftene må gjøre en solid jobb med å dokumentere og identifisere ulike interesser.

En lam arm

– Da jeg begynte å skolere meg som tillitsvalgt, lærte vi at fagbevegelsen har en faglig og en politisk arm. Nå brer det seg en oppfatning om at den politiske armen er lam. Det er en oppfatning som brer seg fra barnevernpedagoger i Trondheim til industriteknikere på Karmøy. Vi lever i et Norge som må forandres, fastslo Ommund Stokka, ungdomssekretær i Industri Energi.

Kvinnekamp

FO-leder Randi Reese oppfordret til kvinnekamp for velferdsstaten. Kvinnene dominerer i offentlig sektor, og er de som rammes hardest av kontrollregimer, anbudsproblematikk, krav til fleksibel arbeidskraft og meningsløs målemani, sa Reese i sitt innlegg.

– Neste høst er det valg. Nå må vi slåss, damer, om vi ikke alltid ser like lekre ut med boksehansker på. Men jeg har hørt at de også finnes i rødt, sa FO-lederen.

Meningsløse variabler

Et helhetlig og likeverdig velferdstilbud forutsetter nasjonal styring. Det blir vanskelig med mange små og store private aktører på banen, advarte Reese. Hun mener både faglige rettigheter og kvaliteten på tjenestene lider under markedsstyringen av offentlig sektor.

Ansatte i velferdstjenestene opplever stadig sterkere å komme i skvis mellom rammebetingelsene og sin egen yrkesetikk.

– Krav til arbeidsmengde erstatter krav til kvalitet. Ansatte blir målt på meningsløse variabler, sa Reese.

Vernepleierens arbeid med utviklingshemmede kan ikke styres etter samme prinsipper som produksjon av spiker, påpekte hun.

– Forkastelig

Reese minnet om at velferdsstatens grunnpilar var solidaritet, ikke moralisme. Den ekstreme arbeidslinja har resultert i en smålighetskultur overfor utsatte grupper som motkreftene må stå opp imot, mener hun. Og brukte utviklingshemmede og barn i barnevernet som eksempler på mennesker som er helt avhengige av at det ikke er den sterkestes rett som gjelder.

– Det er forkastelig at private firmaer skor seg på å stikke sugerør i fellesskapets kasse. Vi har lenge sagt at vi ikke vil ha bestemor på anbud. Nå må vi si at vi heller ikke vil ha barn i barnevernet på anbud, sa Reese.

14.09.2010
17:35
16.12.2013 14:05

Mye lest