JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere anmelder familievold

1 650 barn berøres av familievold – hver uke. Anmeldelse av vold mot kvinner og barn har økt med nesten 50 prosent det siste året. Det er bra, skriver justisminister Knut Storberget i Østlendingen.
04.02.2010
08:54
16.12.2013 12:32

I 2009 mottok politiet om lag 2 150 saker, mot 1 500 året før.

Justisministeren skrivet at flere anmeldelser ikke nødvendigvis betyr at volden øker, men at tiltakene virker. Storberget presiserer at det foregår langt mer vold enn det som anmeldelses.

«Denne volden er langt mer utbredt og i mange tilfeller mer brutal enn den som foregår ute på gata. Derfor er det bra at anmeldelsestallene vokser, fordi det betyr at flere kvinner og barn får hjelp»

Må samarbeide med hjelpeapparatet

FOs 2. nestleder Kjetil Ostling mener vold mot kvinner og barn er et enormt samfunnsproblem, og brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

– Den mest alvorlige familievolden rammer kvinner og barn. Derfor gir det håp å se at Storberget engasjerer seg. Økningen av anmeldelser er positivt, dersom påtalemyndighetene prioriterer dette og samarbeider med det øvrige hjelpeapparatet, sier han.

Internasjonalt nettverk

Justisministeren skriver at Norge har vært en pådriver for å få denne type kriminalitet opp på den internasjonale dagsorden, og at innsatsen har blitt lagt merke til. Storberget er invitert av FNs generalsekretær til å være med i et verdensomspennende nettverk av mannlige ledere som skal gå foran i arbeidet mot vold mot kvinner og barn.

Storberget tror nettverket, som ble lansert i New York i november i fjor, kommer til å bli en viktig plattform for å endre holdninger og mobilisere menn til å ta aktivt avstand fra folden.

«Hvis vi skal komme videre i forhold til denne kriminaliteten, så må menn sterkere på banen», skriver Storberget.

Kjetil Ostling sier det er flott at mannlige ledere ønsker å gå foran for å mobilisere menn og endre holdninger.

– Jeg er veldig opptatt av å tematisere svakhetene ved den hegemoniske mannskulturen. Storberget viser til volden som kriminalitet. Men jeg mener volden også må forstås i en sosial- og samfunnsmessig dimensjon. Voldsutøvere er ofte selv utsatt for vold. Derfor må innsatsen handle både om beskyttelse, forebygging og behandling.

Må styrke kompetansen

Storberget roser politiet for å ha økt innsatsen i forhold til vold i nære relasjoner. Han ser det som positivt at man får på plass familievoldskoordinatorer i full stilling i alle politidistriktene, og at det opprettes egne team i de største distriktene.

– Norge har ikke en lang og stolt tradisjon for å bekjempe volden som skjer i private hjem. Kjønnsdimensjonen skjules fortsatt bak ord som husbråk, familievold, vold i nære relasjoner, familietragedier eller æresdrap når vold mot kvinner og barn omtales, sier Ostling.

Han mener barnevernpedagogenes kompetanse på området må styrkes.

– Det er ikke bare i politiet det må gjøres grep, sier Ostling.

04.02.2010
08:54
16.12.2013 12:32