JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nekter å unnskylde

Skedsmo kommune nekter oppreisning til den FO-tillitsvalgte som ble omplassert kort tid etter hun varslet om ødeleggende arbeidsmiljø. Ren gjengjeldelse, mener advokaten hennes.
15.01.2009
17:36
16.12.2013 08:23

– Det er ingen tvil om at hun er utsatt for gjengjeldelse. Og det er ekstra alvorlig når det skjer en tillitsvalgt, prosederte advokat Erik Råd Herlofsen siste dag i retten i varslersaken mot Skedsmo kommune.

På den ene siden av rettssalen i Nedre Romerike tingrett sitter den 39 år gamle sosionomen. På den andre siden sitter sjefen hennes. De har knapt vekslet blikk under den tre dager lange rettssaken.

Psykisk skadd

Kommunen vil ikke gi noen unnskyldning eller oppreisning for at de har påført henne psykiske helseskader, slik en sakkyndig psykolog vitnet om i går.

– En unnskylding koster ikke mye, sa dommer Ellen Nyhus da saken fortsatte i morges, og oppfordret partene på det sterkeste om å inngå forlik.

Det skjedde ikke. Saken går nå til doms, etter at sosionomen avviste arbeidsgiverens tilbud pålydende halvparten av kravet hennes på 900.000 kroner.

Varsler

Høsten 2006 meldte sosionomen bekymring over uholdbare arbeidsforhold på sosialkontoret i Skedsmo, først til personalavdelingen, så til Arbeidstilsynet i Akershus. Det resulterte i at bedriftshelsetjenesten utførte en arbeidsmiljøundersøkelse og Arbeidstilsynet kom på inspeksjon.

Begge tiltakene avdekket kritikkverdige forhold. Det kom fram at flere mellomledere trengte skolering i ledelse og hvordan opptre overfor medarbeidere.

– Gjengjeldelse

Da ledelsen la fram Arbeidstilsynets uttalelser, understreket de for de ansatte at tilsynet var forårsaket av den tillitsvalgte sosionomen. Ifølge sosionomens advokat og vitneutsagn fra fylkessekretær i FO Akershus Odd Ravn, førte dette til et markant stemningsskifte: Fra å være en verdsatt medarbeider, var hun ikke lenger verdsatt.

Kort tid etter, på sensommeren, fikk hun beskjed om at hun var omplassert til en stilling hvor hun ville få markant større arbeidsbyrde, med ansvar for saksbehandling og vedtak. Det skjedde midt i en periode hun var mye sykmeldt.

I sin avsluttende prosedyre mente derfor advokat Herlofsen å kunne påvise at ledelsen ved sosialkontoret har utført gjengjeldelse mot en varsler. Det er forbudt ifølge arbeidsmiljøloven.

Bevisbyrden hos kommunen

Gjengjeldelse i denne sammenhengen skal forstås vidt, og er ikke begrenset til åpenbar trakassering, påpekte Herlofsen, som er spesialist i arbeidsrett. Gjengjeldelse kan skje i form av enhver ugunstig behandling som finner sted kort tid etter varslingen. For eksempel: endringer i arbeidsoppgaver som en selv ikke ønsker, intern omplassering, irettesettelser i tjenesten – for eksempel at arbeidstakeren stadig blir «kalt inn på teppet».

Så lenge arbeidstakeren kan påvise at varsling har funnet sted, i dette tilfellet til øverste ledelse og Arbeidstilsynet og ugunstig behandling finner sted kort tid etter, trer varslingsregelverket i kraft.

– At en ansatt melder bekymring til øverste ledelse internt, er et skoleeksempel på varsling, sa Herlofsen.

Det blir da opp til kommunen å motbevise at de har utøvd gjengjeldelse mot arbeidstakeren.

Kommunen mener på sin side at lederne opptrådte innenfor arbeidsgivers styringsrett.

Skyldte på sosionomen

Kommunens advokat, Hans Tore Hoff, framholdt at et stort ansvar påligger sosionomen for at saken har gått helt til tingretten.

– For kommunen går det en rød tråd gjennom denne saken, nemlig at (saksøker, red. anm.) er en person som ikke klarer å legge ting bak seg, sa han avslutningsvis.

Hoff utdypet hvilken stor psykisk belastning rettssaken er for lederne på sosialkontoret og satte saken i sammenheng med økt sykefravær blant de ansatte den siste tiden.

Verken sektorsjef for helse og sosial eller avdelingslederen som stilte i retten for kommunen ønsker å uttale seg til Fontene før dommen er avsagt. Det skjer først om tre uker.

15.01.2009
17:36
16.12.2013 08:23