JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Dette holder ikke

FO Hedmark støtter de streikende Unio-medlemmene, mens andre fylkesavdelinger har unnlatt å erklære seg. – De streikende hadde fortjent en annen start på streiken, sier tidligere nestleder i FO Erling Segelstad, som er rystet over utspillet til sin forbundsleder Randi Reese.
28.05.2008
15:46
16.12.2013 05:27

mia.paulsen@lomedia.no

Segelstad er nå fylkesleder i FO Hedmark og har mange års fartstid i FO. – FO kan mene hva de vil om grunnlaget for streiken, men det holder ikke å gå ut slik, sier han. Han sier at han føler det sterkeste ubehag ved å ha en forbundsledelse som ”til de grader går inn for å fjerne legitimiteten av en lovlig konflikt blant fagforeningskamerater”.

– Vi må ikke framstå som støttespillere for arbeidsgiverne. Dette burde forbundslederen ha holdt seg altfor god til, sier han. Segelstad minner om at FO tidligere har mottatt støtte fra lærere og sykepleiere i konfliktsituasjoner.

Ville melde seg ut

Landsstyrerepresentant Tor Inge With fra Hedmark sier at det har kommet trusler om utmelding fra medlemmer i Hedmark som har reagert sterkt på Randi Reeses kommentarer i forbindelse med streiken i Unio. Fylkesavdelingen klarte å hindre utmeldinger da de sendte sin støtteerklæring til de streikende.

With sier at det stemmer at lærere med 16 års ansiennitet har 40 000 mer enn FO-medlemmene som har jobbet like lenge, noe som er en betydelig lønnsforskjell. Han mener det er et resultat av godt arbeid blant lærernes forhandlere. – Det er viktig at fagbevegelsen står sammen, og vi synes ikke det er bra at fagbevegelsen krangler om dette på TV, sier han.

Ufint

Eldar Lior, som er fylkessekretær i Aust-Agder, karakteriserer det som ufint og brudd på enhver fagforeningskutyme å angripe andre forbund som er i streik.

– Det er dessuten slik at Unio også slåss for våre stillinger, høgskolegruppene i kommunal sektor. Det eneste som er ulikt, er undervisningsstillingene. Det går ikke an at vi angriper dem, jeg mener at vi også burde ha streiket slik som dem, sier Lior.

FO-lederens utsagn om streiken i Unio har vært tema for diskusjoner blant FO-tillitsvalgte over hele landet. En ringerunde til landsstyremedlemmer i FO viste varierende reaksjoner, og flere ønsket ikke å uttale seg.

Enig med Reese

Landsstyremedlem Tone Lise Urdal fra Vest- Agder sier at hun er enig i Reeses utspill i forbindelse med Unio-streiken.

– Jeg skjønner at det i forhold til fagforeningskulturen er uvanlig å gå ut slik, men en kan spørre seg om vi skal følge den tradisjonen. Det er ikke så lenge siden lærerne ble en del av kommunal sektor, og det er sikkert uvant for dem at det blir en fordeling som er mer lik i forhold til andre i kommunal sektor, sier hun.

Landsstyremedlem Gudmund Rype fra Buskerud mener lærerne er arrogante ved å si nei til oppgjøret fordi det likestiller arbeidstakere med høgskoleutdanning. – Jeg takker for at LO tenker mer solidarisk, sier han.

Berettiget

Rype synes uttalelsene er berettiget selv om de kan være i strid med god fagforeningsskikk.

– Vi har fått sagt ifra om FOs synspunkter, mener han. Samtidig er Rype i tvil om hvordan dette kan virke på framtidig samarbeid med Unio.

Jon Ole Jørgensen er landsstyremedlem og fylkesleder fra Telemark. Han synes det er uheldig å gå ut mot et forbund i konflikt, men mener likevel det var en god måte å få synliggjort FOs standpunkter. – Det var viktig å få påpekt lønnsforskjellen på 40 000 kroner mellom lærere og FO-medlemmer med lang ansiennitet, sier han.

28.05.2008
15:46
16.12.2013 05:27