JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mangler tilsynsførere

Barnevernet i kommunene sliter med å få til god nok oppfølging av barn i fosterhjem. Det viser en gjennomgang i fire Follo-kommuner. – Det er en utfordrende jobb å skaffe tilsynsførere. De er vanskelige å få tak i, sier barnevernleder Margaret Gulliksen Letnes i Oppegård kommune utenfor Oslo.
31.01.2008
16:01
16.12.2013 03:48

Tilsynsførere skal ikke være ansatt i barnevernet i den kommunen hvor de skal føre tilsyn, og er ofte lærere eller i yrker som krever barnefaglig kompetanse. Barn i fosterhjem har krav på fire besøk i året. Tilsynsførere skal i likhet med andre som arbeider med barn vise politiattest. Barnevernet i Oppegård har ansvar for tilsyn med 6-7 fosterhjem i kommunen. – Det finnes tilsynsførere på banen, men de tar høye pakkepriser, sier Gulliksen Letnes. Hun understreker at hovedproblemet er at tilsynsførere er vanskelige å få tak i.

Merknader om mangler

Barnevernet i de fire Follo-kommunene Oppegård, Ski, Frogn og Vestby har nettopp blitt revidert, og alle får merknader når det gjelder oppfølging av fosterhjem. Merknadene gjelder blant annet godkjenning av fosterhjem, politiattest for fosterhjem og tilsynsførere, og plikten til å føre tilsyn med fosterhjem.

I ett tilfelle i Oppegård gikk det tre og et halvt år før det ble etablert tilsyn med fosterhjemmet. Margaret Gulliksen Letnes understreker at det var et ekstremt tilfelle. – Det er helt klart at vi skulle vært på banen lenge før, sier hun. Hun sier at alle arbeidsplasser har godt av å bli revidert, og at de gjerne vil rette opp situasjonen.

Letnes forteller om en sterk økning i barnevernets utgifter på grunn av mange flere barn under omsorg og mange tunge ungdomssaker. Det kom nye retningslinjer for oppfølging av fosterhjem fra januar 2006 som blir fulgt i alle nye saker. Men i gamle saker tok det for lang tid før Oppegård-barnevernet klarte å bli ferdig med revidering etter nye retningslinjer. – Vi har prioritert akuttsaker og plasseringer framfor revidering av eldre saker, men hadde en innspurt i høst. Nå er sakene i orden, sier hun.

Skriftlig dokumentasjon

Ett sentralt punkt som går igjen i rapportene er at barnevernet er for dårlige på skriftlig dokumentasjon av det de gjør. Dette var også tilfellet i noen av sakene om manglende politiattest. I ett tilfelle gjaldt merknaden en person som faktisk hadde en ny attest fordi hun nettopp hadde begynt å arbeide i barnehage, men hvor dette ikke var skriftlig registrert i barnevernets dokumenter. Gulliksen Letnes sier at barnevernet i Oppegård arbeider for å få bedre rutiner for skriftlig dokumentasjon.

31.01.2008
16:01
16.12.2013 03:48

Mye lest