JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trondheim vil ha alle i jobb

Nav Trondheim skal ha 250 nye arbeidsplasser klare til langtidsmottakere av sosialhjelp fra 1. januar neste år. Ingen vet hva kvalifiseringsprogrammet vil koste.
23.08.2007
12:14
16.12.2013 01:56

I tillegg vil det bli tilbudt aktivisering til bortimot 5 000 sosialhjelpsmottakere og andre som allerede er i en eller annen form for tiltak. Prosjektleder Alf Rune Hasselø ved rådmannens fagstab innrømmer at det er mange brikker som skal på plass, og at de foreløpig ikke har oversikt over de økonomiske kostnadene. Fellesorganisasjonen har vært aktive med i diskusjonene rundt kvalifiseringsprogrammet. – Arbeid er en vei ut av fattigdomsfella, derfor er FO Trondheim positive til Nav-initiativet, sier lederen av FO Sør-Trødelag, Heidi Klokkervold. Hun forteller at det er Ap-ordfører Rita Ottervik som har fått arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til å love å åpne lommeboka.

Ambisiøst

Klokkervold innrømmer at trønderne viser et usedvanlig mot. – Ja, dette er ambisiøst, og jeg både håper og tror at dette fungerer bedre enn ”arbeid for sosialhjelp”, som mange opplevde som straff. Målet er at det skal stimulere til aktivitet og arbeid, sier Klokkervold. Heller ikke arbeidsområdene som deltakerne i kvalifiseringsprogrammet skal inn i er fastsatt. – Slik jeg ser det kommer de til å jobbe innen kommunale etater som for eksempel alders- og sykehjem. Der trenger man arbeidskraft, og deltakerne i programmet kan få fast jobb når de er klare for det, sier Klokkervold. Grunntanken bak kvalifiseringsprogrammet er motivasjon til innsats. – Hvis en deltaker i programmet får en ekstravakt i helgen, kommer vedkommende ikke til å bli trukket i sosialhjelpsmidlene, det ville vært demotiverende. Vi tenker tvert om, vi vil bidra til at folk blir tent på jobben, sier Klokkervold. Som presiserer at det er mulighet til å søke om utvidet sosialhjelp for de som har ekstra omsorgsbyrde.

Uoversiktlig økonomi

Forslaget hilses velkommen av Bjarne Håkon Hanssen, som lover trønderne økonomisk bidrag. – Jeg ser det som svært positivt at Trondheim kommune, med bakgrunn i sin brede erfaring med tiltaksarbeid, tar initiativ til å etablere et kvalifiseringsprogram før de etter loven blir pålagt dette, sier Hanssen. Han lover å gi et økonomisk bidrag, men kan ikke si hvor mye støtten fra departementet kan bli på. – Målet om færre på stønad og flere i arbeid krever et systematisk og godt arbeid. Engasjementet fra Trondheim kommune er et svært viktig bidrag, uttaler statsråden.

En stor utfordring

Forslaget til lov om kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad vil bli behandlet i Stortinget i høst. Det legges opp til at loven trer i kraft i takt med etableringen av lokale Nav-kontorer. Når Nav-kontoret er etablert, får også kommunen plikt til å til å tilby kvalifiseringsprogram. Etter planen vil Nav-kontoret i Trondheim bli etablert rundt årsskiftet 2008/2009. – Dette blir en stor utfordring for Trondheim kommune. De har foretatt flere omorganiseringer, og er dårlige på å ta vare på de ansatte. Nav-ansatte er opptatt av å bidra, men kvalifiseringsprogrammet forutsetter at de snur oppmerksomheten fra økonomi, som har vært fokuset for ledelsen, til hvilke aktiviteter som brukerne skal inn i. Der har Trondheim en stor jobb å gjøre for å hjelpe de ansatte slik at forventningene i reformen blir innfridd, sier Klokkervold.

23.08.2007
12:14
16.12.2013 01:56