JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange nyanser av rett

Alle FOs medlemmer er forpliktet til å følge visse etiske prinsipper. Nå presenterer FO et opplegg for diskusjonsgrupper om yrkesetikk. Nylig lanserte de studieheftet: Rett eller galt – eller noe midt imellom? om yrkesetikk.
20.06.2007
15:21
16.12.2013 01:31

I presentasjonen av heftet nylig la forbundsleder Randi Reese vekt på at dette skal være et brukshefte for FO-medlemmer, og at FOs lokale ledd kan være bidragsytere når det gjelder å starte studiegrupper. Reese pekte på at norske sosialarbeidere har bidratt sterkt når det gjelder internasjonalt etikkarbeid, men oppfordret til at norske sosialarbeidere ikke glemmer sine egne utfordringer i det perspektivet. For de finnes.

Mange mennesker i Norge lever under forhold som er i strid med menneskerettighetene, understreket Reese. Hun var særlig opptatt av barn og hvilke konsekvenser foreldres fattigdom kan ha for barna.Reese pekte også på at enkelte kommuner setter munnkurv på sine ansatte, og på at mange varslere kommer i svært vanskelige situasjoner. Hun understreket at FO ønsker å støtte varslere.

Etisk og faglig skolering hjelper til med å velge rett handling selv om situasjonen kan være vanskelig. I sin introduksjon av heftet fant Randi Reese også grunn til berømme solidariteten i LO, som har støttet FOs krav om at faglig veiledning skal være en rettighet på alle tariffområder.

Til drøfting

Heftet er på over 100 sider og presenterer blant annet grunnlagsdokumenter som FNs menneskerettighetserklæring, den internasjonale sosialarbeiderføredasjonens (IFSW) definisjon av sosialt arbeid, IFSWs etikkdokument og FOs yrkesetiske grunnlagsdokument. Videre presenteres refleksjonsmodellen til Einar Aadland, en etikk i tvetydighetens og tvilens tegn som utgangspunkt for videre drøfting og inspirasjon.

Etikk handler om å erkjenne at det finnes rett og galt, og at det finnes rett og galt knyttet til visse situasjoner. Derfor er det nyttig å drøfte etiske spørsmål i konkrete kontekster. I FOs etikkhefte har redaktør Arne Grønningsæter samlet artikler som gir mer konkrete innganger, særlig fra Embla, FOs tidligere yrkesfaglige tidsskrift. Han gir oss også et innblikk i andre profesjoners tenking rundt etikk, for eksempel informasjonsarbeidere og journalister.

Hvert kapittel innledes med spørsmål til diskusjon og tankevekkende sitater. Etter kapitlene kan du finne henvisninger til tilleggslitteratur.

20.06.2007
15:21
16.12.2013 01:31