JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fattigdommen sett fra hurpenes side

- Jeg tenkte før jeg begynte på boka at de som jobber på sosialkontor var noen jævlige hurper, sa Morten Krogvold. Men etter arbeidet med ”Fattig talt – fra den andre siden” har han forandret mening.
08.09.2005
16:00
15.12.2013 21:11

I fjor kom boka Fattig talt, en samling med 14 intervjuer med fattige enkeltmennesker i Norge. Et fellestrekk for alle i boka var at de hadde et vanskelig forhold til sosialkontoret. Oppfølgeren handler om de som jobber på sosialkontorene. I denne boka er det de som forteller sin historie. Redaktør for begge bøkene, Anne Lise Flavik, vil dele ut oppfølgeren til alle kommuner, sosialkontorer og alle politikerne som sitter på Stortinget. - Denne boka har jeg laget for sosionomenes skyld. Og den skal gis til politikerne. Hele vitsen med den er å prøve å formidle noe. Boka har en skjønnlitterær vri for at den skal være menneskelig å lese, men dette er noe jeg vil ha opp til debatt før valget, sier Flavik.

Høybråten kom ikke

Hun skulle gjerne lansert den tidligere i valgkampen, men måtte vente på arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten, som ikke hadde tid til å være med på lanseringen likevel, men som ble overrakt boka på sitt kontor før lanseringen torsdag formiddag. Inga Marthe Torkildsen (SV) var eneste politiker til stede. - Jeg synes det virker som om vi tror at de fattige ikke har godt av penger. Mens velbemidlede blir motivert av penger, skal fattige bli motivert av høye regningsbunker. Vi må jo løfte mennesker, vi må ikke trampe på dem, sa Torkildsen.

Sosionom Ingeborg Klingberg fra Grønland sosialkontor deltok i paneldebatten. Hun fortalte at hun nesten ikke orket å følge med på fattigdomsdebatten.- Når statsministeren sier at han angrer på at han ikke gjorde noe med fattigdommen, så synes jeg det er en skam at han ber om sympati for seg selv, og ikke har gjort noe med det de siste fire årene.

Ikke hurper likevel

Leder for Senter for arbeid og kvalifisering i Gamle Oslo, Tor Endresen, beskrev situasjonen for de ansatte på sosialkontorene.- De kommer i klem. De forvalter detaljerte lover og forskrifter, det er statlige normer for økonomisk sosialhjelp, og det er kommunale normer. Sosialarbeiderne skal sitte og utøve et skjønn, samtidig som det er klare normer for at man skal dele ut minst mulig penger, sa Endresen, som mente at regelverket er overmodent for forenkling.Morten Krogvold understreket at han ikke lenger mener at sosialarbeidere er hurper. Som fotograf for boka opplevde han sosialarbeiderne helt annerledes.- Jeg opplevde jo at det var et overstrømmende og varmt miljø. De har et problem som dreier seg om at de må vise at de ikke er farlige å snakke med. De negative historiene kommer fram, men ikke historiene om mennesker som får en ny sjanse. Det klarer de ikke å formidle, sier Krogvold.

I boka Fattig talt – fra den andre siden formidler imidertid 13 sosialarbeidere både de positive og negative sidene ved jobben deres.

Les mer om boka i neste nummer av Embla 7. oktober.

08.09.2005
16:00
15.12.2013 21:11

Mye lest