JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan miste unikt tilbud

Budsjettkutt truer Oslo kommunes poliklinikk for gravide og sped-og småbarnsforeldre (ISIS). 1.juli er det slutt, med mindre pengeproblemene løser seg. Det kan bety slutten for et unikt tilbud til foreldre med fødselsdepresjoner.
03.05.2005
13:49
15.12.2013 21:01

Laila Sandvold Macdonald

I den store sammenheng er det ikke store beløp det er snakk om, forteller sjefpsykolog Mette Sund Sjøvold. Men det foreslåtte budsjettkuttet på 700.000 kroner tvinger ledelsen for klinikken til å gjøre vonde valg. Nedleggelsen gjør det svært vanskelig for de kvinnene som benytter tilbudet dag, fastslår Sjøvold. Ved siden av tilbudet i Oslo finnes det ingen slike klinikker ellers i landet, bortsett fra i Bærum. Fødselsdepresjon er en underdiagnostisert lidelse, og ISIS-klinikken har bygget opp en unik kompetanse på dette området. Tilbudet har bestått siden 1998, og er en del av Aline poliklinikk. Bruken har vært jevnt økende. – Ved utløpet av mars i år hadde vi behandlet 34 nye henvisninger, mot 16 på samme tid i fjor. Det viser at vi er i ferd med å få en økt bevissthet rundt slike lidelser, sier hun. En nedleggelse av ISIS vil ramme en ekstra sårbar gruppe, konstaterer Sjøvold. Fødselsdepresjoner rammer nemlig barna aller hardest. Spedbarn er avhengig av den psykologiske tilgjengeligheten til mor og far, denne relasjonen utgjør hele fundamentet for hvordan barnet kommer til å fungere senere i livet.

Gråsone

– Vi har nok alltid hatt en allmennkunnskap om at barnets relasjon til foreldrene er viktig. Men det er først nå i senere tid at vi har innsett hvor viktig den er. Egentlig jobber vi i en gråsone: Er det snakk om barnevern, psykiske helsetjenester for barn, eller psykiske helsetjenester for voksne? Dette er vel noe av årsaken til at de forskjellige aktørene har en tendens til å skyve spørsmålet om betaling foran seg, tror Sjøvold.Verken spesialisthelsetjenesten for voksne (DPS) eller spesialisthelsetjenesten for barn og unge (BUP) jobber med den aktuelle målgruppen, konstaterer hun. BUP tar ikke inn gravide og har nesten ikke kontakt med barn under 3 år. Rundt 80 kvinner vil derfor stå uten tilbud fra 1.juli dersom en ikke finner en løsning på de økonomiske problemene.

Søker legatmidler

Sjøvold fortviler over situasjonen, men hun har ikke gitt opp verken kampen eller håpet. Om ikke kommunen finner midlene, håper hun at det går an å finne hjelp andre steder. I disse dager sender klinikken ut søknader om legatmidler i håp om å redde klinikken. Men det å drive klinikken for legatmidler ville skape en usikker situasjon, mener hun. –Vi har behov for å få en mer stabil økonomisk situasjon, sier hun, og retter dermed indirekte en oppfordring til Oslo kommune om å reversere kuttet. –Med tanke på hva et barn med atferdsvansker senere kan komme til å koste samfunnet i kroner og øre, er dette en billig investering, sier Mette Sund Sjøvold.

03.05.2005
13:49
15.12.2013 21:01

Mye lest