JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LAR SEG IKKE SKREMME: Anette Michelsen fra FO Hordaland.

LAR SEG IKKE SKREMME: Anette Michelsen fra FO Hordaland.

Eirik Dahl Viggen

F-forbundet

Ifølge prinsipprogrammet er FO en feministisk organisasjon. Hvor mange LO-forbund kan skryte av det?
20.03.2015
10:17
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

– Feminisme er noe moren min holdt på med da hun drev hurpe-radio på Blitz. Det er utgått på dato. Og vi er en fagforening, ikke en feministisk organisasjon, det må ut av prinsipprogrammet. Det sa Bjørn Berg-Olstad fra Østfold, og satte med det fyr på kongress-salen som hadde benket seg til prinsipp-debatt.

Profilerte kvinnepolitikere som Grethe Kvist og Heidi Klokkervold tok til orde for at FO fortsatt skal kalle seg en feministisk organisasjon. FO må identifisere og jobbe mot de strukturene som diskriminerer kvinner, mener de.

F-ordet

Debatten om prinsipprogrammet kom til å dreie seg mest om kvinnepoltikk versus likestillingspolitikk, om dette skal være et eget kapittel i FOs prinsipprogram eller om det skal sortere under helse- og sosialpolitikken. Og altså det vanskelige F-ordet. Skal FO være en feministisk organisasjon eller ikke?

– Jeg er utgått på dato. Jeg er feminist, og kjenner mange kvinner og menn som er det. Kvinnepolitikk er også likestillingspolitikk, men det er mye mer enn det. Og kvinnepolitikk er også helse- og sosialpolitikk, men det er mye mer enn det, argumenterte Annette Michelsen fra FO Hordaland.

Michelsen og Klokkervold mente at tallenes tale er klar; kvinner er mest utsatt for vold, menneskehandel og prostitusjon.

Opprettholder fordommer

Ved å holde fast på at kvinner er mest utsatt, bidrar FO til å opprettholde tabuer, innvendte Mette Tron fra Oslo. Hun viste til at gutter i rusbehandling savner å bli spurt om prostitusjonserfaring.

– Vi er et profesjonsforbund, vi må ha en faglig tilnærming til dette. Vold og menneskehandel må inn i kapitlet om helse- og sosialpolitikk, argumenterte Tron.

– Jeg er imot all vold. Jeg synes det er synd hvis FO skal være imot vold mot kvinner og litt imot vold mot menn. Vold er vold, fastslo Kristin Ulveseth fra Hedmark.

– Det er en fordom at vold spesielt rammer kvinner. FO må gå foran og bekjempe fordommer. Vi kan ikke ha et prinsipprogram som tilslører at vold også rammer menn, mente Ingrid Robbe Larsen.

Taktisk lurt?

Berg-Olstad og flere presiserte at FO skal ha kvinnepolitiske ambisjoner, men at selve begrepet feminisme er problematisk, fordi unge mennesker ikke har et forhold til det. Andre påpekte at FO må gjøre en innsats for å få flere menn inn i yrkene og inn i forbundet. Lars Robert Lund fra Buskerud kaller seg selv feminist, men er ikke sikker på at det er lurt av FO å bruke begrepet.

– Jeg tenker at det handler om taktikk. Når jeg snakker med unge menn, tror jeg ikke det er taktisk lurt å snakke om at FO er en feministisk organisasjon, sa Lund.

Andre innvendte at nettopp FO må holde feminismen levende.

– Vi kan ikke ha et prinsipprogram som er så kort at det usynliggjør det viktigste vi skal jobbe med. Å legge kvinnepolitikk inn sammen sosial bloigbygging, for meg blir det helt absurd. Dette dreier seg om fundamentale rettigheter. Jeg er feminist, jeg er mann, og jeg er gammel, sa Jann Krangnes

En prøvevotering viste dødt løp mellom landsstyrets forslag til et prinsipprogram med fem kapitler og et forslag fra sju avdelinger om et program med bare tre.

I tillegg til kvinnepolitikken, dreide debatten seg om hvorvidt internasjonal solidaritet skal være et eget kapittel.

Alle forslag er sendt over til en redaksjonskomite. Nytt prinsipprogram vedtas i helgen.

20.03.2015
10:17
21.08.2023 17:14