JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter trynefaktor i narkopolitikken

Hvert år dør over 250 mennesker av overdose i Norge. I Portugal er dødsfallene mer enn halvert etter myndighetene avkriminaliserte narkomane.
13.06.2012
09:55
16.12.2013 19:31

vibeke.liane@lomedia.no

Istedenfor å bruke straff som virkemidler ser Portugal på narkotikamisbruket med helsefaglige briller.

I Portugal blir man definert som bruker hvis man er i besittelse av mindre enn ti dagers brukerdoser. Da henlegger politiet saken og henviser vedkommende til en nemnd som bestemmer hvordan brukeren skal følges opp.

Stortingsmelding om rus

Om få uker legger regjeringen fram stortingsmeldingen om rus. Masterstudent Helene Jensvoll tviler på om politikerne har mot til å avkriminalisere brukere slik de gjorde i Portugal i 2001. Hun er masterstudent i sosialfag ved Universitetet i Stavanger (UiS) og har fordypt seg i europeisk forskning på narkotikapolitikk.

EU- prosjekt

I Portugal gikk narkodødsfallene ned fra 400 i 1999, som var pret før avkriminaliseringen, til 54 dødsfall på siste målingen. – De hadde et brukermønster som var veldig likt det norske. Rusmisbrukerne utgjorde en liten del av befolkningen. Men heroinistene var tunge brukere, og de injiserte stoffet. Mange døde, forteller Jensvoll.

Jensvoll og en gruppe forskere ved UiS er med i et delstudium til EU-prosjektet Addictions and livestyles in contemporary Europa, som også er kalt Alice Rap-prosjektet.

Det er et prosjekt hvor de ser på avhengighet styringsideer i avhengighetspolitikken. I prosjektet sammenligner de norsk og portugisisk narkotikapolitikk.

Færre unge brukere

Avkriminaliseringen av rusmisbrukerne i Portugal førte til en nedgang i bruken av heroin. Det samme har overdosedødsfallene.

I følge Jensvoll er det nedgang i forekomsten av mange narkotiske stoffer blant ungdom etter avkriminaliseringen av bruken av narkotika. I tillegg har færre blitt smittet av hiv. – Flere har fått behandling fordi ressurser som tidligere ble brukt til straffereaksjoner, nå brukes til behandling og forebygging. Tallet på innsatte med narkotikadommer er halvert, framholder Jensvoll.

Tvilsom forebygging

Jensvoll mener Norge mener overdosestatistikken har vært en klam affære for norske myndigheter. – Man har vært mest opptatt av forebygging. Altså de som ikke har et narkotikaproblem, framfor de som faktisk er brukere og tunge brukere, mener Jensvoll.

De siste tallene fra Statistisk Sentralbyrå forteller at 263 nordmenn har dødd av overdose de siste orene. Samtidig har det aldri vært så mange innsatte i norske fengsler som nå. Om lag hver tredje av innsatte soner narkotika dom, ifølge nettstedet forskning.no.

Mye trynefaktor

Jensvoll tviler på om politikerne vil ta inn over seg resultatene fra andre land, og funn fra internasjonal forskning i stortingsmeldingen som kommer før ferien.

Eller om de vil ta med seg rådene fra Stoltenbergutvalget og avkriminalisere rusmisbrukere som blir tatt med brukerdoser. – De foreslo mye av det som er gjort i Portugal. I begge tilfellene er man opptatt av en verdig behandling av rusmisbrukere, forteller Jensvoll.

Hun tror politiet også i framtiden kommer til å sitte med en avgjørende rolle for å definere hvem som bør straffes. – Det blir nok mye trynefaktor. Rusmisbrukere som har framviser de rette holdningene, og som sier at de er villige til å begynne en eller annen form for behandling kan kanskje slippe unna straff, tipper Jensvoll.

13.06.2012
09:55
16.12.2013 19:31