JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot ulikhet

– Angrip årsakene, ikke symptomene, er budskapet fra årets velferdskonferanse. Mandag samles 300 deltakere i Folkets hus i Oslo for å legge strategien.
18.05.2012
14:08
16.12.2013 19:14

solfrid.rod@lomedia.no

Asbjørn Wahl er leder i For velferdsstaten, som arrangerer konferansen. Han gleder seg til to dager med foredrag, paneldebatter og mindre seminarer.

Hensikten er å skolere deltakerne, utvikle politikk og diskutere strategier for å få norske politikere ut av den symptombehandlingen de foreskriver for sosiale problemer.

– Se på skoledebatten. Ulikhet i skoleresultater henger i stor grad sammen med elevenes sosiale bakgrunn. Men i stedet for å gjøre noe med de sosiale forskjellene, kommer politikerne med en rekke spissfindige forslag innenfor skolen, og legger ansvaret på lærerne. Den slags symptombehandling førere ikke til noe, man må angripe årsakene, forklarer Wahl.

Ulikhetens pris

Konferansen tar utgangspunkt i boka Ulikhetens pris av de britiske samfunnsmedisinerne Richard Wilkinson og Kate Pickett. Den viser hvordan sosiale problemer henger sammen med økonomisk ulikhet.

Ved å sammenstille statistikk fra 23 rike land, viser forfatterne at økonomisk ulikhet har konsekvenser for levealder, leseferdigheter, barnedødelighet, drap, fengslinger, tenåringsfødsler, tillit, fedme, psykisk helse og sosial mobilitet.

Ikke utgått på dato

Individets rett og frihet er tidens melodi. Programmet deres handler om fellesskap og kamp mot ulikhet. Er dere litt umoderne?

– Absolutt ikke. Den melodien bæres fram av et bestemt sjikt i samfunnet, av de som styrer debatten, av journalister, av den øvre middelklassen. I befolkningen er det massiv motstand mot økende forskjeller.

Men de politiske partiene som vinner terreng nå er kanskje ikke de som er mest opptatt av å bekjempe forskjeller mellom folk?

– Det er ikke så enkelt. Slik jeg ser det, kom de rødgrønne til makta i 2005 nettopp på grunn av felles mobilisering for kollektive løsninger. Når de ligger dårligere an denne gangen enn da er det nettopp fordi de ikke har levd opp til forventningene. Misnøyen med det gjør at folk søker til andre partier. Med det kollektive har definitivt ikke gått ut på dato, fastslår Wahl.

Blikk mot verden

Det er om lag ti år siden den første velferdskonferansen, som etter hvert har blitt en årlig foreteelse. De eneste klagene som har kommet tidligere år har gått på at deltakerne ikke får med seg alt, fordi det pågår mange parallelle seminarer. Et kompliment til programmet, mener Wahl.

Er det noen programposter du vil trekke fram som særlig interessante?

– Jeg synes alt er spennende. Jeg gleder meg til paneldebatten på åpningsdagen, der vi utfordrer politikerne våre. Og så vil jeg gjerne trekke fram de internasjonale innlederne, som bidrar til å løfte blikket ut i Europa og til USA.

Hovedvekten av de 300 deltakerne kommer fra fagbevegelsen og politikken.

18.05.2012
14:08
16.12.2013 19:14

Mye lest