JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skral stønad gir lite motivasjon

–Folk i Gjerstad får ikke mer overskudd til å jobbe hvis de må leve for 70 kroner dagen. De får bare flere bekymringer, sier FO-leder Rigmor Hogstad.
14.05.2012
08:39
16.12.2013 19:10

vibeke.liane@lomedia.no

Hun er kritisk til at Gjerstad kommune ønsker å innføre arbeidsplikt for sosialhjelpsmottakere.

Viktig for samfunnsdeltakelsen

I forrige i uken skrev Fontene om Gjerstad kommune i Aust-Agder som topper lista over kommuner med størst andel sosialklienter. Hele åtte prosent av innbyggerne mottar sosialhjelp. Kommunen er også på lista over 50 kommuner med flest uføretrygdede. Arbeidsledigheten blant de 2 500 innbyggerne er også høyere enn landsgjennomsnittet.

– Jeg er ikke uenig i prinsippet og målsettingen. Arbeid er viktig i samfunnsdeltakeren. Det er prinsippet om å tvinge folk til et arbeid jeg reagerer på, sier Hogstad.

Ønsker ikke pisk

Hun viser til professor Ivar Lødemel ved Høgskolen i Oslo, som snakker om at brutaliseringen av velferdsstaten skjer under tekke av positive ord som arbeidslinjen. Lødemel kaller arbeidsplikten for sosialhjelp som «Pisken i arbeidslinja».

– I Norge er ledigheten så lav at de som ikke er innenfor arbeidslinja har begrensede muligheter til å være i arbeid. Da nytter det ikke å bruke pisk, sier Hogstad.

Tror ikke på borgerlønn

Hogstad understreker at selve grunntanken i sosialt arbeid er at folk skal stå på egne ben.

– De som er for syke til å jobbe skal ha trygd. Det er ikke meningen at man skal leve lenge på sosialhjelp. Men folk kommer ikke fortere i arbeid av å leve på 70 kroner dagen. Da lever man i konstant bekymring for økonomien, man får ikke bedre arbeidsevne av det, sier forbundslederen.

Hogstad ønsker ikke å børste støvet av ideen om en borgerlønn. Borgerlønn er betegnelsen på en økonomisk minsteytelse til alle innbyggere uavhengig av sosial status.

– Den vil være lik uansett hvor du bor i landet, og tar ikke høyde for at boutgiftene varierer veldig. Det betyr at noen ville få veldig lite å leve for.

Forbundslederen mener sosialkontorene må ta utgangspunkt i Sifos forskningsbaserte satser.

Ikke smittsomt

Hogstad mener forskerne Knut Røed og Simen Markussen ved Frischsenteret tar feil når de hevder at det å motta støtte fra Nav er smittsomt.

– Det er som om de mener at de som er utenfor arbeidslivet har mindre vilje enn andre folk, framholder Hogstad.

Røper holdninger

Hun mener varaordfører historien til varaordfører i Gjerstad Inger H. Løites (Ap) opplevelse av hvordan selvtilliten fikk en knekk da hun ble arbeidsledig etter at hun røyk ut fra Stortinget i 2009. I de seks månedene hun var arbeidsledig våget hun nesten ikke å gå ut døra på dagtid. Hun fryktet at folk skulle reagere på at hun ikke hadde arbeid.

– Det forteller mye om hvilke holdninger som bor i folk, mener Hogstad.

14.05.2012
08:39
16.12.2013 19:10