JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rushjelp avhenger av bydel

Ruskonsulenter som bryr seg gir langt bedre håp for å bryte ut av rushelvetet. Det er store forskjeller fra bydel til bydel i Oslo.
11.05.2012
13:47
16.12.2013 19:10

mia.paulsen@lomedia.no

Det viser tall fra Frelsesarmeen i Oslo. Sosionom Torstein Vegge, som er sosialfaglig leder for botiltaket Frelsesarmeens rusomsorg Fagerborg, ser en sammenheng mellom gode henvisninger fra sosialtjenesten og gode tiltak videre.

– Enhver rusmisbruker bør bli tatt imot av engasjerte saksbehandlere. Men slik er ikke virkeligheten, sier han.

85 prosent blir i systemet

Der det foreligger en målsetting med oppholdet, kommer nesten halvparten ut av lavterskelsystemet, viser tallene. De får hjelp til avrusing, sykehusinnleggelse, overgang til soning eller overgang til egen bolig. Men 85 prosent av de som er uten konkret målsetting, blir værende i lavterskeltilbud etter oppholdet der. Lavterskeltilbud er hjelp på gatenivå.

– For de 14 prosentene av dem som kommer inn i gode tiltak, er det snakk om lykketreff.

De store forskjellene er nedbrytende både for den det gjelder og for oss som forsøker å gjøre en god jobb, sier Vegge.

Sosialtjenesten bestiller

Det er sosialtjenesten i bydelene som sender brukerne til Frelsesarmeens rusomsorg Fagerborg. Når de ber om plass til en bruker, skal saksbehandleren fortelle hvilke planer sosialtjenesten har for vedkommende og hva målet er med oppholdet på Fagerborg.

Bydel Vestre Aker troner på førsteplass over beboere som har konkret målsetting, bydel Bjerke på bunnen i oversikten over alle Oslos 15 bydeler.

– Vi opplever at Vestre Aker har god kunnskap om sine klienter og har reflektert over hva som skal skje. Men for øvrig er vi overrasket over tallene, sier Torstein Vegge.

God kompetanse i Vestre Aker

Ruskonsulent Ane Stabell i Vestre Aker bydel tror at god kjennskap til brukerne er viktig for gode resultater. I Vestre Aker er det kompetente ansatte med lang erfaring, forteller hun.

– Vi ser på tiltakene som en del av sosialtjenesten, og kjenner dem godt. Når vi innvilger tiltak, skal det ikke bare være et boligtilbud. Vi vurderer hvilke tiltak som passer for den enkelte og hva som er realistisk, sier hun.

Kartlegger

Som ruskonsulent er Stabell tidlig inne i sakene og deltar i kartlegging av behov og muligheter. Hun samarbeider med saksbehandleren, og de er alltid minst to som kjenner saken.

Vestre Aker ligger i en bydel med relativt lav andel sosialklienter i befolkningen. Men sosialtjenesten er bemannet tilsvarende lavt. De er tildelt sin andel av klienter uten fast bopel. Disse klientene blir tildelt sosialtjenesten etter hvilken fødselsdato de har. Alle Oslos sosialtjenester har to datoer hver. At kontoret er relativt lite kan være en fordel, mener Stabell.

– Vi går inn i hverandres saker, og kjenner flere klienter enn dem vi følger opp selv. Og ledelsen og jeg er tilgjengelig for drøfting av løsninger. Alle har noen å gå til.

«Trist»

Seksjonsleder Line Garnes i sosialtjenesten i Bjerke bydel synes det er trist at bydelen kommer dårlig ut på statistikken. Bydelen har en dyktig ruskonsulent, og sosialtjenesten jobber godt med rusmisbrukerne, understreker hun.

– Men vi jobber stadig for å bli bedre, sier seksjonsleder Garnes.

Rundgang

Livet som tung rusmisbruker er en rundgang i lavterskelsystemene. På Frelsesarmeens rusomsorg Fagerborg tar Frelsesarmeen inn rusmisbrukere som trenger tak over hodet og hjelp til å komme videre, ut av lavterskel-systemet.

På Fagerborg kan de bo inntil tre måneder. Tiltaket disponerer 20 av de 200 plassene i Oslo kommune.

Hjelper folk videre

Frelsesarmeens rusomsorg Fagerborg har miljøterapeuter og sosialarbeidere som jobber med å motivere beboerne videre i behandlingssystemet: inn i avrusing, behandling eller bolig.

Ifølge Torstein Vegge er det en sammenheng mellom dårlige henvisninger og dårlig tilgjengelighet. Beboere som i samråd med personalet vil søke videre hjelp, må ha stempel fra sosialtjenesten på søknaden.

Får ikke tak i saksbehandler

– Noen steder kan det ta flere uker før saksbehandler er tilgjengelig på telefon eller epost. Ofte får vi høre at vedkommende har betjent vaktttelefonen. At ressurspersoner skal være utilgjengelige fordi de må betjene vakttelefon, er en fryktelig praksis, sier Vegge. Han mener tilgjengeligheten har blitt dårligere de siste åra.

Torstein Vegge tror ikke det handler om dårlige holdninger hos saksbehandlerne.

– Sosialtjenestene i Oslo er fulle av oppegående og kompetente folk. Men de har det travelt med å gjøre gårsdagens jobb, for eksempel fatte akuttvedtak som skulle vært gjort i forrige uke. Det handler om ressurser, mener han. Ifølge Vegge er det litt tilfeldig hvor store ressurser den enkelte saksbehandler har til disposisjon for «sine» brukere.

Dør av ressursmangel

Vegge understreker også at klientgruppa kan være problematisk å jobbe med.

– Men det er ikke tvil om at folk dør på grunn av ressursmangel i sosialtjenesten. Jeg er redd politikerne tror de sparer penger på nedskjæringer. Men gjengangere er de dyreste klientene som finnes. I tillegg til penger handler det om verdighet, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Ifølge Line Garnes er ikke problemet deres manglende tilgjengelighet til Bjerke sosialtjeneste.

– Vi har telefontid for brukerne, men ikke for våre samarbeidspartnere. Hvis saksbehandler er opptatt, må man legge beskjed i vakttelefonen om at de skal ringe tilbake, sier hun.

Garnes kjenner seg ikke igjen i at man ligger på etterskudd med akuttvedtak. Folk som kommer og ber om nødhjelp tidlig på dagen, får svar sammen dag, forteller hun.

Mer systematiske enn før

Sosialtjenesten i Bjerke har utstrakt kontakt med sine samarbeidspartnere. Fra i år har de fått en mer systematisk praksis når det gjelder oppfølging av rusmisbrukere.

– Vi går på hjemmebesøk til alle, ser hvordan de bor og følger opp videre. Det gjelder også de som er i lavterskeltilbud, sier seksjonsleder Garnes.

Line Garnes tror noe av årsaken til manglende målsetting for brukere som søkes inn på Frelsesarmeens rusomsorg Fagerborg er at behovet rett og slett er å få tak over hodet.

Ikke hørt om klager

Ane Stabell i Vestre Aker sier at hun ikke kjenner til at kontoret har fått klager på tilgjengeligheten.

– I tillegg til Oslo kommunes sentralbord har vi et lokalt nummer som betjenes av alle på kontoret unntatt leder. Men når vi har telefonvakt er vi tilgjengelige både for de som ringer inn og våre egne klienter. Våre samarbeidspartnere sier de er fornøyd med tilgjengeligheten, sier Stabell.

11.05.2012
13:47
16.12.2013 19:10