JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forebygging i fare

740 millioner kroner er satt av til å iverksette samhandlingsreformen. FO etterlyser penger til å heve kommunenes kompetanse og forebygge helseproblemer.
06.10.2011
14:07
14.12.2013 12:52

solfrid.rod@lomedia.no

Kommunene får mange nye oppgaver fra 1. januar 2012. Regjeringen vil bruke 740 millioner på å få reformen i sving neste år. I tillegg skal 5,6 milliarder overføres fra regionale helseforetak til kommunene for å betale for bruk av spesialisthelsetjenester. Hensikten er å motivere kommunene til å behandle sykdom så tidlig som mulig.

Lønnsomt å forebygge

Befolkningens voksende behov for helse- og omsorgstjenester skal dekkes i kommunene, ifølge regjeringen.

– Derfor innfører vi økonomiske virkemidler som skal gjøre det lønnsomt for kommuner å forebygge og bygge opp egne tilbud. Blant tiltakene er kommunal medfinansiering på 20 prosent, kommunal betalingsplikt for utskrivingsklare pasienter og plikt for kommunene til å etablere døgntilbud for øyeblikklig hjelp, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Tid til å tilpasse seg

Kommunalminister Liv Signe Navarsete mener kommunene har tid til å tilpasse seg nye oppgaver. I sum blir det overført nok penger til å dekke kostnadene ved kommunal medfinansiering og utskrivingsklare pasientar, hevder Navarsete. Ekstrautgifter i oppstarten skal kompenseres utover foreslåtte fordelingsnøkler, forsikrer regjeringen.

FO er ikke overbevist.

– Dette er de lovpålagte oppgavene. Men hva skjer med det helse- og sosialfaglige forebyggingsarbeidet som er hele intensjonen med samhandlingsreformen, spør FOs nestleder Mimmi Kvisvik.

Bekymret for kompetansen

Hun frykter at overføringene ikke gir kommunene nok handlingsrom til å innfri forventningene.

– Det er ingen som kan si nå akkurat hva disse pengene vil dekke og ikke. Men dette er mindre penger enn ordførere og rådmenn har signalisert at de trenger, og det vil gå utover alle oppgaver som ikke er lovpålagte, sier hun.

FO er også bekymret for manglende satsing på kompetansehevende tiltak i kommunene. Regjeringen foreslår å bevilge penger til å styrke kompetansen i spesialisthelsetjenesten. Hvis regjeringen mener rammetilskuddet skal dekke kommunenes kompetansebehov, er det fare på ferde, mener Kvisvik.

06.10.2011
14:07
14.12.2013 12:52