JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Ikke mat sigøynerne»

Da Frelsesarmeen begynte å hjelpe romfolket, fikk de krasse tilbakemeldinger. De er ikke velkomne i Norge, viser nettkommentarer og e-poster til armeen.
30.09.2011
13:11
16.12.2013 17:10

Frelsesarmeen bidro forrige vinter med varme og dusjmuligheter til frosne romfolk. Men ikke alle er enige om at det er riktig å hjelpe, på tross av at nøden er stor.

– Det var en kald vinter i fjor. Vi kunne ikke la dem fryse i hjel. Det er et spørsmål om verdighet, hevder Knut Haugsvær i Frelsesarmeens rusomsorg.

I samarbeid med Bymisjonen og Antirasistisk senter arrangerte de i går er seminar om tilreisende rom.

– Kan vi lukke øynene for disse menneskene, bare fordi vi mener de ikke burde sitte der og tigge? Her er det mennesker som trenger hjelp, fastslår Knut Haugsvær.

Uverdige forhold

Ifølge Haugsvær lever romfolket under uverdige forhold i Norge. Han påpeker at når de først er her, må vi behandle dem som folk.

Jahn Otto Johansen er svært engasjert i romfolkets situasjon og historie, og har skrevet mye om temaet.

– Det har vært sårt å jobbe med dette. Det er så ille at dere nesten ikke vil tro det, slår Johansen fast.

Romfolket er midt i blant oss, men de ikke lever som oss andre, forteller Haugsvær.

De sitter på kne på fortauskanten, med bilder av små barn foran seg. De lever ikke i rekkehus, men heller i rekker av biler. Eller de sover i blomsterbed.

Hvordan har de det egentlig?

Får ikke sove

To representanter for romfolket forteller om livene sine. De ber om å være anonyme.

De skildrer liv preget av nød og fattigdom. Hvis barna skulle ha sjansen til å overleve og gå på skole, måtte foreldrene reise fra Romania. Hverken mat eller bøker hadde de råd til, ei heller klær eller sko. Da de reiste til Norge, ble barna igjen i hjemlandet.

– Sosialstønaden i Romania er på cirka 80 kr per måned per barn. Det er bare nok til å kjøpe poteter og bønner, sånt som ikke koster så mye, sier de.

De forteller om en hverdag med tigging og samling av flasker. De sover under broer eller i parker, hvor som helst hvor det går an å sove. Men de får ikke ligge i fred. Politiet kommer og jager dem. Ofte sover de bare to-tre timer på et sted før de må videre.

Dusj, mat og madrass

– Kanskje vi kan få en lapp fra kommunen hvor det står at vi ikke er farlige, spør de, og fortsetter:

– Vi vil ikke jages av politiet. Vi er ikke kriminelle.

Det er ikke stort Frelsesarmeen ber om på vegne av romfolket. Noen enkle tiltak kan forbedre livene deres betraktelig.

Noe så enkelt som sanitærforhold, do og dusj, vil gjøre situasjonen bedre. I Oslo sentrum finnes få offentlige toaletter, og de fleste koster penger.

Tilbud om dusj, mat og overnatting om vinteren kan være med og bidra til en forbedring for romfolket. Dette anbefaler Frelsesarmeen i heftet de har produsert om temaet.

30.09.2011
13:11
16.12.2013 17:10