JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Særordninger nei takk

Sosialbyråd Anniken Hauglie forsikret at Oslo kommune låner ut både kano og sykler til barn fra fattige familier. Stigmatiserende særordninger fører til mobbing, svarte Linn Merete Nilsen.
01.09.2011
08:10
16.12.2013 16:49

solfrid.rod@lomedia.no

– Vi vil ikke låne. Vi vil ha. Det regner jeg med at dere politikere også vil, sa Nilsen på gårsdagens valgmøte Med hjerte for de fattige.

Nilsen har vokst opp dels hos en fattig mor, dels på barneverninstitusjon. Hun vokste opp på et lite sted der alle visste at foreldrene hennes aldri hadde råd til å kjøpe klær og utstyr.

– Barn er nådeløse mot hverandre, påminnet Nilsen da hun utfordret hovedstadens politikere til å gjøre noe med den økende barnefattigdommen.

Vil unngå stigmatisering

Forsker Mona Sandbæk har fulgt 1 000 fattige barn over en tiårsperiode. Også hun advarte mot behovsprøvede særordninger.

– Går det an å tenke at barn skal har rett til en fritidsaktivitet, spurte Sandbæk politikerne.

Og slo et slag for universelle ordninger.

Hvor langt ned?

Sandbæk undret seg over at politikerne møter et så sammensatt problem som fattigdom med en løsning; arbeid og aktivitet.

– Alle kan ikke arbeide. Da er spørsmålet hvor langt ned i fattigdom dere mener barna skal falle når foreldrene ikke kan.

Hvis politikerne mener alvor når de snakker om å bekjempe barnefattigdom, må de begynne å innse at politiske tiltak overfor voksne har konsekvenser for barn, mener Sandbæk.

– Forskning viser at barn som bor i kommunale boliger langt sjeldnere enn andre barn inviterer venner hjem.

Bor på søppeldynge

Gårsdagens valgdebatt var en omvendt debatt, der politikerne satt i salen, mens panelet bestod av erfaringseksperter som Linn Merete Nilsen og Johanna Engen fra Fattighuset.

Engen, som har bodd 16 år i en kommunal bolig på Kampen, beskrev bomiljøet sitt som en søppeldynge der barnefamilier, flytninger og rusmisbrukere er stuet sammen.

– Jeg er redd for å forlate leiligheten, og jeg er redd for å komme hjem. Søvnløshet og utrygghet preger livet mitt. Og jeg har ofte tenkt, Anniken at byrådet ikke bryr seg, sa Engen, henvendt til sosialbyråd Anniken Hauglie.

Vil ha flere kommunale boliger

Hauglie forsikret at kommunen er i gang med å rydde og reparere kommunale boligblokker. Men måtte tåle hard kritikk fra flere for praksisen med å konsentrere kommunale boliger.

Debattleder Nina Hanssens la ned forbud mot tall, statistikk og tomme valgløfter. Likevel hadde de fleste partiene tallfestet antall boliger av den ene eller andre sorten. Flere understreket behovet for å spre kommunale leiligheter i borettslag over hele byen.

– Alle skal eie

Bare FrP vil ha færre kommunale boliger. At kommunen eier folks vegger har aldri vært noen god ide, og kommer aldri til å bli det, mener Henning Holstad.

– Noen kan ikke bo aleine og trenger forsterkede boliger. De skal få det. Alle andre skal eie sin egen bolig, sa Holstad.

Ved hjelp av statlige tilskudd vil han tilby fattige 30 prosent rabatt på boligkjøp.

R-en mangler

Tidligere rusmisbruker Bente Solberg (les intervjuet med Solberg her) etterlyste kommunepolitikernes ruspolitikk. Hun fortalte sin historie om de velkjente hullene i kjeden.

Sosialbyråd Hauglie forklarte hullene med at ansvaret og oppgavene er delt mellom kommune og stat.

– Dette skal bli bedre med den mye omtalte samhandlingsreformen, selv om jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk til den, sa Hauglie.

Panelet minet imidlertid om at rehabilitering er kommunenes ansvar, og at det er R-en som mangler i LAR (legemiddelassistert rehabilitering).

– Ikke så enkelt

Marianne Borgen (SV) og Reza Rezae fra Rødt oppfordret alle som er opptatt av fattige til å stemme på dem. Forskjellene mellom folk blir bare større og større under blått styre, mente de.

Og ble møtt med at den rødgrønne regjeringen heller ikke har gjort hverdagen for fattige stort lettere de siste åtte åra.

– Fattigdom er sammensatt. Hadde dette vært et bevilgningsspørsmål hadde problemet vært løst for lenge siden. Så enkelt er det ikke, sa Anniken Hauglie.

– Sett feltarbeiderne fri

Odd Einar Dørum fra Venstre tok til orde for å revolusjonere hele politikerrollen. Politikere må tørre å være ombud for dem som har det vanskelig, mener Dørum.

– Norge er nå så teppebombet av forskrifter at sosionomer og barnevernpedagoger ikke får brukt sin kompetanse. Mennesker som trenger hjelp blir møtt av et system, ikke av mennesker. Vi må sette fri de gode feltarbeiderne, slik at de igjen bli medvandrere for folk som sliter, sa den tidligere sosialarbeideren.

Hode og hjerte

Gårsdagens valgmøte ble arrangert av Velferdsalliansen, For velferdsstaten, Batteriet, Kirkens bymisjon og Selvhjelpens hus. De lurte på om det store nasjonale hjertet vi har sett etter 22. juli nå også ville omfavne fattige.

– Vi tror at dere politikere har fine hjerter og skarpe hoder, men hvordan står det til med sammenkoblingen, spurte Laila Wolles fra velferdsalliansen.

01.09.2011
08:10
16.12.2013 16:49

Mye lest