JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langvarig lavterskel

– Traumer skaper dårlig samvittighet. Vi trenger et raust og åpent hjelpeapparat i lang tid framover, fastslår FOs Anna-Sabina Soggiu. Hun mener terroren vil påvirke sosialarbeidere faglig og politisk.
09.08.2011
12:36
16.12.2013 16:38

solfrid.rod@lomedia.no

I disse dager er det nødvendig å utvide forståelsen av å være involvert, mener Soggiu.

Hun roser Oslo kommune, Universitetets helsetjeneste og andre som på sine nettsider gir klar beskjed om at alle kan ta kontakt. Det er viktig, fordi mange vil være redde for å belaste hjelpeapparatet, mener sosionomen.

– Mange tenker at andre har det verre. Og selvsagt er det riktig å ha fokus på de som er hardest rammet. Men når 77 mennesker fra hele landet er borte, trenger vi å utvide forståelsen av hva det vil si å være involvert.

God traumekompetanse

Soggiu har selv sin politiske skolering fra Utøya.

– Ungdomsårene i AUF har preget mitt yrkesvalg, min karriere og ikke minst mitt privatliv, sier hun.

Hun meldte seg straks til tjeneste da hun hørte at Arbeiderpartiet opprettet et slags krisesenter i sine lokaler like etter terrorangrepene.

Soggiu mener kunnskapen om traumer og traumebehandling er god i Norge, og roser myndighetene for å ha gitt kommunene tydelige signaler om å prioritere dette arbeidet høyt. Nå er hun opptatt av at beredskapen må forbli høy. Det åpne, tilgjengelige hjelpeapparatet må ikke forsvinne etter et par måneder, advarer hun.

Re-traumatisering

– Vi vet også at mennesker som har opplevd traumer tidligere kan bli re-traumatisert. Sjokket og sorgen vi alle opplever, er enda tøffere for dem som ikke har det så greit i utgangspunktet, som de vi FO-ere jobber med.

Vil prege FO

FOs medlemmer er vant til å jobbe med mennesker i vanskelige livssituasjoner, men mekanismene som stenger av virker ikke på samme måte i en nasjonal krisesituasjon, mener Soggiu.

– I begynnelsen fordi man var redd for kjente og kjære. Men også på sikt, det er ekstra utfordrende når vi er angrepet som nasjon.

– Har FO konkrete planer for å ivareta medlemmer som jobber med dette?

– Vi har ikke rukket å snakke om dette enda, men jeg tenker at det er naturlig. Dette kommer til å prege FO av flere årsaker. Yrkesfaglig fordi det vil bli skrevet fagartikler. Politisk fordi vi er en samfunnsaktør. Dessuten er vi en del av arbeiderbevegelsen.

En tydelig stemme

Soggiu håper på et oppgjør med fordommer i kjølvannet av terroren.

– Det er så mange myter og så mye etnifisering av sosiale problemer. Vi har aldri blitt angrepet av muslimer. Vi har blitt angrepet av nazister to ganger, sier Soggiu. Og tar til orde for et kraftig oppgjør med høyreekstrem ideologi.

I den framtidige debatten skal FO ha en klar og tydelig stemme, fastslår hun.

– Vi er forpliktet til solidaritet og ikke-diskriminering gjennom våre yrkesetiske retningslinjer. FO har vært tydelige på hva slags samfunn vi ønsker. Og det skal vi fortsatt være.

I de siste to ukene har samfunnet kanskje vært litt mer som FO ønsker, et varmere samfunn der vi tar bedre vare på hverandre. Hvor lenge tror du det vil vare?

– Jeg er redd det ikke varer så veldig lenge. Men vi har vist at vi er der når det gjelder. Nå håper jeg vi tør å ta dette med oss i de diskusjonene som kommer.

Tilbake til hverdagen

Soggiu og resten av den politiske ledelsen er nå tilbake etter ferien.

Mange FO-ere pakker i disse dager kofferten for å delta på den nordiske FORSA-konferansen The 2011 Joint Nordic Conference on Welfare and Professionalism in Turbulent Times, som finner sted I Reykjavik 11. til 13. august. Soggiu har avlyst reisen fordi hun ikke føler seg i stand til å fokusere og representere.

Hun minner om at vi alle, enten vi er fagpersoner eller medmennesker, har et stort ansvar i lang tid framover. Hun oppfordrer arbeidsgivere til å være observante på hvordan ansatte har det.

Det viktigste er å vise at du er der, sier Soggiu.

– Mange er redd for å trenge seg på og velte seg i andres elendighet. Men du kan egentlig ikke gjøre noe feil. Du må signalisere at du er der, og du må respektere folks grenser. De må vite at de har noen å snakke med når de har behov for det. Hvis de ikke har behov for det, er det også greit.

09.08.2011
12:36
16.12.2013 16:38