JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må takle konflikt

Ansatte i barnevernet må lære seg konflikthåndtering. Det står helt på toppen av ønskelista, sier Maria Reklev i Landsforeningen for barnevernbarn.
27.10.2010
12:07
14.12.2013 12:47

solfrid.rod@lomedia.no

– Jeg skvetter når jeg ser hvor mange konfliktsky ansatte det er i barnevernet. Barnevern er per definisjon konflikt, det er uenighet og masse ubehag, sa Reklev da hun innledet for barnevernpedagoger på yrkesfaglig konferanse, som i to dager har samlet yrkesfaglige ansvarlige fra avdelingene på Gardermoen.

Ikke på lat

Reklev var invitert til å snakke om hvilke kvalifikasjoner og kvaliteter ansatte i barnevernet trenger, sett fra barnas ståsted. Og var klar på at konfliktforståelse og konflikthåndtering topper ønskelista.

I samme gata ligger ønsket om å snakke med, ikke til, om eller på lat. Mange barn opplever, ifølge Reklev, at voksne pakker deres virkelighet inn i ord de ikke forstår. En misforstått beskyttelse, mener hun.

– Kanskje tenker man at barnet vil ta skade av å snakke om at pappa slår, men husk at disse barna har vokst opp med det. De sier til meg: Hvorfor kan ikke voksne bare si det sånn som det er?

– Lytt til eksperten!

Reklev etterlyser større ydmykhet hos fagpersoner. Og minner om at alle er eksperten på eget liv.

– Lytt til eksperten, også når de utfordrer deres faglighet. Og innrøm det når dere har gjort en feil. Det er menneskelig å feile. For en ungdom som har vært i feil tiltak kan det ha enorm verdi å høre dere si at dere tok feil, lyder hennes råd.

Mer enn atferden

Reklev møter barn og unge som sier at de har blitt diagnosen sin eller atferden sin, og at fagpersonene ikke ser ressursene deres. Fagfolk må ta større ansvar for ikke å stigmatisere barn med barneverntiltak, mener hun.

– For tiden snakkes det om «barnevernsbander» og «verstinger». Det må dere protestere mot.

Sist, men ikke minst, mener Reklev at alle fagpersoner må spørre seg selv hvordan de ville vurdert et tiltak dersom det gjaldt eget barn.

– Hvis du med hånda på hjerte kan si ja, så fortsett. Hvis du er i tvil, gjør for all del noe annet.

27.10.2010
12:07
14.12.2013 12:47