JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– FO utdatert på arbeidstid

FO må fornye sitt syn på langturnus. Det gir økt kvalitet og mindre tvang, mener Elin Hansen, virksomhetsleder i Karmøy kommune og utmeldt av FO.
01.04.2011
12:50
16.12.2013 15:48

solfrid.rod@lomedia.no

Hansen, som er vernepleier, meldte seg ut av FO i protest mot forbundets holdning til avvikende turnus. Tre-fire andre i Karmøy kommune har gjort det samme, ifølge virksomhetslederen. Hun er nå organisert i Fagforbundet.

En bedre hverdag

Det er en myte at langturnus er mer belastende enn turnuser som ikke krever dispensasjon, mener Hansen.

– For noen av våre brukere ser vi at ordinære turnusordninger medfører mye utfordrende atferd, som kan være svært belastende for ansatte. Med de turnusene vi har nå, får både ansatte og beboere en bedre hverdag, mener Hansen.

Altfor tregt

Hun mener FO bruker altfor lang tid på å behandle dispensasjonssøknader. Det går også tregt med å ta innover seg resultatene av avvikende turnusordninger, synes Hansen.

– På et år hadde vi 75 prosent reduksjon i utfordrende atferd på en av våre beboere. Noe kan tilskrives at vi ble bedre kjent med han, men dette handler aller mest om at han fikk færre ansatte å forholde seg til, forklarer Hansen.

Ingenting passer for alle

Hun mener fagbevegelsen, og FO i særdeleshet, må ta innover seg at folks hverdagsliv og ønsker forandrer seg.

– Man kan ikke snakke om at langturnus ikke passer for enslige mødre eller for den og den gruppa. Det kommer helt an på folks nettverk. Jeg sier heller ikke at våre turnuser passer for alle, understreker Hansen.

– Lytt til medlemmene

Hun mener FO må lytte mer til de ansatte.

– Hos oss er det de ansatte som har vært pådrivere for lange vakter, ikke jeg som virksomhetsleder.

Du er ikke redd for at ansatte, selv om de ønsker langturnus nå, skal slite seg ut på sikt?

– Nei, det er jeg ikke redd for. Vi har hatt turnuser med dispensasjon side 2002, og er veldig fornøyd. Dessuten vil det aldri være slik at du finner en turnus du trives med resten av livet. Sånn er det ikke med vanlig turnus heller.

Bygger kompetanse

Samtidig som Karmøy har eksperimentert med ulike turnusordninger, har kommunen satset stort på kompetansebygging i tjenestene.

Kun 12 prosent av de ansatte i boligene i helse- og omsorgssektoren er ufaglærte. Nesten fire av ti har høgskoleutdanning.

Ufaglærte som anses særlig egnet, får tilbud om fast stilling mot at de forplikter seg til å ta utdanning.

Kommunen har vært pilot for et nytt e-læringsprogram for ansatte i tjenestene til utviklingshemmede. De ansatte fikk tilbud om ta det åtte timer lange kurset hjemme, mot åtte timer avspasering. Et tilbud Hansen varmt anbefaler alle andre kommuner.

I formiddag snakket hun om kvalitet og kompetanse til 600 mennesker på SOR-konferansen om situasjonen for utviklingshemmede 20 år etter ansvarsreformen.

FO-leder Rigmor Hogstads kommentar finner du her.

01.04.2011
12:50
16.12.2013 15:48

Mye lest