JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot helsefokus

Ensidig helsefokus truer samhandlingsreformen, advarer FO.
03.03.2011
09:21
16.12.2013 15:30

solfrid.rod@lomedia.no

Samhandlingsreformen må være en reform for alle borgere, påminner FOs landsstyre, som er samlet i Lillestrøm.

Det er særlig regjeringens utkast til ny helse- og omsorgslov som bekymrer FO. Den nye loven er et viktig grep i samhandlingsreformen. Den erstatter dagens kommunehelsetjenestelov og lov om sosiale tjenester.

Regjeringen svikter

I lovutkastet er begrepet ”sosial” fjernet. "Omsorg" dekker ikke bredden i sosialt arbeid, advarer FO. Og frykter at ensidig medisinsk fokus går utover tilrettelegging av foks hverdag, deltakelse og inkludering.

- Det ser ut til at vi er i ferd med å tape kampen om navnet på loven, men det er utrolig viktig at vi nå synliggjør hva vi mener, og at regjeringen tar feil, sa AU-medlem Cato Brunvand Ellingsen i landsstyret.

Han oppfordrer FO-avdelingenes årsmøter til å komme med uttalelser om saken.

- Vi har å gjøre med en regjering som er i ferd med å svikte de gruppene vi jobber med, mener Ellingsen.

Problematisk frihet

Loven gir kommunene stor frihet til å utforme tjenestene slik de finner det hensiktsmessig.

Utviklingshemmede, psykisk syke, personer med rusproblemer og sosiale problemer er allerede salderingsposter på trange kommunebudsjetter, og vil få enda dårligere tilbud med den nye loven, frykter FO.

”Bruken av begrepet omsorgstjeneste er i seg selv et signal at det er det helsefaglige perspektivet som settes i fokus, en omfattende bruk av begrepet pasient er med på å forsterke dette”, heter det i uttalelsen fra landsstyret.

Frykter nedbygging

Vesentlig i samhandlingsreformen er å flytte tjenester fra spesialisthelsetjenesten til kommunene.

Basert på erfaring fra andre velferdsreformer frykter FO at tjenestene i 2. linjen bygges ned før kommunene har rustet opp et tilbud lokalt.

NAV-kontorenes rolle er altfor lite trukket med i arbeidet med samhandlingsreformen, mener FO. Og minner om at samordning mot NAV er like viktig som samordning mot de tradisjonelle helsetjenestene i kommunene.

Landsstyret understreker at FO er positiv til intensjonene bak samhandlingsreformen, men mener regjeringen nå sender helt gale signaler om innholdet i den.

03.03.2011
09:21
16.12.2013 15:30

Mye lest