– Dere tar barna våre
Et hundretall somaliske kvinner demonstrerte utenfor høyblokka i regjeringskvartalet i dag. De protesterer mot at barnevernet overtar omsorgen for barna til så mange somaliere.
Saken oppsummert
«Vi har mistet våre barn», «Bedre rettigheter for somaliske foreldre», «Snakk med oss NÅ!» lød noen av parolene.
Trenger støtte, ikke omsorgsovertakelse
–Mange av oss er syke og har ansvaret for mange barn alene. Vi trenger hjelp og støtte, ikke å bli fratatt barna våre, forteller seksbarnsmoren Ayan mens parolene runger fra en medbrakt ropert.
– Barna mine ble tatt i 2007. De bor nå i Sogn og Fjordane. Jeg treffer dem seks ganger i året, forteller en kvinne i oransje hodetørkle.
– Jeg tror mange heller vil reise tilbake til Somalia enn å bli her i Norge. Det er bedre å dra tilbake til krigen enn å bli sittende alene i en leilighet uten barna mine her, sier en annen.
Hun vil ikke oppgi navn i frykt for at det blir notert av barnevernet.
Sender barna ut av Norge
– Med én gang barnevernet hører noe om oss, så kommer de og tar barna våre. Det finnes barnevernfolk som forstår, man mange er det ikke. Jeg har fire barn. De går heldigvis på skole i Afrika.
De somaliske kvinnene er oppgitt og desperate over å møte et offentlig system som de mener hverken snakker med dem eller viser interesse for historiene deres. Mange er parat til å sende barna sine ut av landet for å unngå omsorgsovertakelse.
– Må øke forståelsen for barnevern
Statssekretær Kjetil A. Ostling kom ut fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og møtte demonstrantene.
– Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker, men det er viktig å lytte til dere og historiene deres, sa Ostling, selv barnevernpedagog av yrke og tidligere direktør for barnevernavdelingen i Oslo kommunes barne- og familieetat.
– Det er også viktig at det bygges forståelse for hvordan barnevernet jobber. Overfor grupper som ikke kan norsk, må den informasjonen oversettes. Barnevernloven gjelder for alle uavhengig av landbakgrunn. Men vi jobber for å få et barnevern med økt forståelse for ulike kulturer.
– Somaliere mistenkes oftere
«Norsk barneoppdragelse er ikke universell», lød en annen av parolene.
Kvinnene forteller om barnevern som tar kontakt etter at barna møter på skolen med blodig nese, enda de bare har falt og slått seg på skoleveien. Potensialet for misforståelser er stort.
– Vi somaliere blir lettere mistenkt enn andre foreldre, forteller en kvinne etter å ha gitt fra seg mikrofonen.
– Barnehagen meldte meg til barnevernet fordi datteren min kom i barnehagen med hodesjal. De mente jeg drev tvang mot henne.
Flere saker
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim
Han mener forbundet motsier seg selv i debatten om masterkrav
Marius Kristiansen og Kjell Grinden har vært konferansierer på Morodalfestivalen i mange år. Her er de ikledd konferansier-dressene.
Tove Grønli
Marius vant kulturpris: – Verdens beste sidekick
Huthayfa Abusseriya dro til Egypt sammen med mange andre palestinaaktivister. Bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon foran Stortinget i fjor høst.
Hanna Skotheim
Norsk-palestinsk sosialarbeider arrestert i Egypt: – Alt jeg vil er at barna i Gaza skal få mat
Ole Henrik Kråkenes er fornøyd med at FO-medlemmene mest sannsynlig får reallønnsvekst i år.
Jan-Erik Østlie
Jobber du i en ideell organisasjon? Her er den nye lønna di
Jannicke Larsen, nestleder i FO, har ansvaret for å følge opp rapporten om organiseringen i forbundet.
Hanna Skotheim
Etterlyser bedre kontakt med FO sentralt: – Det må vi ta på alvor
Younas Mohammad-Roe er leder ved Barnevernvakten i Oslo. Han mener det må finnes en nasjonal døgnåpen tolketjeneste man kan henvende seg til.
Hanna Skotheim